Traseu 1: Tur Toplita

  • Cascada mezotermala Toplita - monument natural, cadere de apa unica in tara noastra (cascada apa termala) si printre foarte putinele in Europa. Apele sale ingheata foarte rar, fiind alimentata de izvoarele mezotermale aflate in amonte.
             
    excursii-toplita-cascada-apa-termala

    excursii-toplita-cascada-mezotermala
                
  • Altarul Tarnita  belvedere asupra Toplitei, a muntilor inconjuratori si a vaii Muresului superior, drumetii in imprejurimi.

    excursii-toplita-tarnita-belvedere

    excursii-toplita-tarnita-drumetii

    excursii-toplita-altarul-tarnita

  • Statiunea Bannfy: SPA, strandul cu apa termala Banffy, terase, restaurante.
excursii-toplita-banffy-strand-termal

excursii-toplita-strand-banffy-apa-termala
  • Partia sky, pensiunea Baciu: foisor belvedere asupra orasului si a muntilor inconjuratori, terasa restaurant, drumetii in imprejurimi.        
excursii-toplita-pensiunea-baciu-belvedere-foisor

excursii-toplita-partia-ski

  • Manastirea Doamnei: lacas de cult cu o indelungata istorie, ctitorita in anul 1658 de Doamna Safta, sotia voievodului Gheorghe Stefan al Moldovei, de unde si denumirea obiectivului. Aici gasim o bisericuta veche de lemn declarata monument istoric.
  • Manastirea Sfantul Iliectitorita in 1928 de catre primul Patriarh al Romaniei Miron Cristea. Are hramul Sfantului Prooroc Ilie, aniversarea anuala fiind sarbatorita concomitent cu “Zilele Toplitei”, acesta fiind considerat patronul spiritual si religios al orasului. Bisericuta de lemn aflata in partea centrala a fost ctitorita in 1847 si stramutata aici in 1910 de catre patriarh, in localitatea sa natala, pe pamanturile familiei sale. In demisolul bisericutei de lemn se afla cripta cu ramasitele parintilor si surorilor acestuia. Initial Patriarhul Miron Cristea urma sa fie inhumat aici, dar ulterior a fost inmormantat la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. In curtea manastirii gasim si bustul ctitorului.


excursii-toplita-manastirea-doamnei

  • Mausoleul Eroilorinaugurat in 1925, adaposteste osuarul cu osemintele a 771 ostasi romani (numai 25 identificati), cazuti in aceasta regiune in 1918, in bataliile primului razboi mondial. Pe zidurile mausoleului se afla 18 placi din marmura alba si neagra, avand inscriptionate numele unora dintre eroii inmormantati.


    excursii-toplita-mausoleu-eroilor

    excursii-toplita-mausoleul-eroilor-1918

    excursii-toplita-monumentul-eroilor

  • Podul acoperit Urmanczy: unul dintre ultimele 3 poduri de acest gen din Ardeal, construit in sec.XIX, particularitatea fiind faptul ca aveau acoperisul si partea laterala invelite in scanduri. Cel din Toplita a fost construit in anul 1869 de catre familia Urmanczy. Din pacate, in urma cu cativa ani a fost vandalizat iar refacerea lui nu a respectat constructia initiala, pierzandu-se tocmai aspectul istoric inedit.    

excursii-toplita-podul-urmanczy-refacut

excursii-toplita-podul-urmanczy

excursii-toplita-pod-urmanczy-drumetii

Optional: MASA RECE sau MASA CALDA preparata la foc in natura, detalii AICI


Informatii de contact: click

               


Comentarii