Traseu 10: Toplita – Secu – Gura Haitii – Mina de Sulf – Orasul Parasit

  • Unul dintre cele mai inedite obiective turistice il constituie fosta Mina de sulf si “Orasul parasit”, aflate chiar in incinta Parcului National Calimani, la aproximativ 15km de localitatea Gura Haitii.

  • Primele informatii despre zacamintele de sulf din Calimani dateaza din 1854, insa prospectarea si respectiv exploatarea a inceput abia cu 100 ani mai tarziu.

    excursii-toplita-mina-sulf-calimani

    excursii-toplita-cariera-sulf-calimani

    excursii-toplita-cariera-sulf-muntii-calimani

    excursii-toplita-calimani-mina-sulf-rezervatie

    excursii-toplita-traseu-cariera-sulf-calimani
  • Exploatarea a functionat intre anii 1969 si 1997, varful muntelui Negoiul Romanesc fiind decopertat pe o adancime de aproximativ 400m, un diametru de 1km si terasat in 20 terase, pe care sa incapa masini uriase de transport si excavatoare, construite special la Roman si la Electroputere Craiova, care aveau inaltimea unui bloc cu 3 etaje, cabina aflandu-se la 2,5 m de sol.

  • Timp de 15 ani, din 1970 pana in 1985, in paralel cu extractia sulfului au avut loc si lucrari majore pentru amenajare: drumuri asfaltate, uzina de preparare, alimentare cu energie electrica si apa, 9 blocuri de locuinte, o cantina de mare capacitate, centrala termica, centrala telefonica, cladiri administrative, magazine alimentare, magazine de confectii, cinematograf si frizerie. Exista chiar si o vila de protocol construita special pentru familia Ceausescu.

excursii-toplita-mina-sulf-camion-gigant

excursii-toplita-cariera-sulf-intrunire-lucru

excursii-toplita-mina-sulf-utilaje-gigant

excursii-toplita-orasul-parasit-vila-ceausescu

  • In perioada de varf a exploatarii aici munceau in 2 schimburi si locuiau peste 8000 de oameni, cantina functionand nonstop la o capacitate de 3000 de oameni care puteau manca in acelasi timp. Existau si ferme mixte cu sute de porci si pasari.
  • In anul 1981 Ceausescu, facand o vizita cu elicopterul la mina, fiind surprins de conditiile foarte grele de munca si de gerul napraznic, a cerut ca muncitorii sa primeasca zilnic lapte cald si o data pe luna, o suba groasa.     
                                                                         
  • Magazinele alimentarele din colonie erau mult mai bine aprovizionate decat cele din orasele mari, aici gasindu-se de toate, in conditiile in care peste tot in tara nu gaseai mai nimic.  
                           
    excursii-toplita-mina-sulf-calimani-utilaje-grele

    excursii-toplita-orasul-parasit-calimani

    excursii-toplita-orasul-parasit-mina-sulf

    excursii-toplita-orasul-parasit-mina-sulf-calimani

  • Salariile erau pe masura conditiilor grele, mai mari de cateva ori decat la celelalte mine de suprafata.
  • Insa multi dintre muncitori dupa inchiderea minei s-au prapadit din cauza conditiilor foarte grele de munca si a problemelor ulterioare grave, de sanatate.

  • Din cauza naturii vulcanice a rocilor, a climei nefavorabile si a problemelor tehnologice sau naturale care s-au ivit pe parcurs, si anume acumulari de apa, eruptii de apa si pietre, numeroase alunecari de teren datorate puscarilor masive, exploatarea s-a dovedit total nerentabila, iar haldele de steril intinse pe o suprafata de 200ha reprezinta chiar si in prezent un pericol pentru fauna si intregul ecosistem.

  • Colonia este in prezent parasita si intr-o stare avansata de degradare. Pentru turistii care ajung astazi in muntii Calimani este aproape imposibil de imaginat ca in acele locuri exista odata un oras.

    excursii-toplita-cariera-sulf-calimani-rezervatie

    excursii-toplita-mina-sulf-calimani-parc-national

  • Cu toate incercarile autorizate de refacere a ecosistemului, solul ramane in continuare total nefertil iar apele din zona total lipsite de viata, ca urmare a exploatarii si a tehnologiei nocive folosite. Dupa anul 2000, mai concret incepand cu 2008, autoritatile locale si administratorii Parcului national Calimani au facut si fac in continuare eforturi pentru gasirea unor solutii de reecologizare si refacere a zonei, ca urmare a dezastrului ecologic continuat timp de aproape 30 de ani, in speranta ca peste timp, candva, vegetatia si apoi fauna vor repune din nou stapanire pe munte.

  • Cu tot farmecul aparte, aproape extraterestru, fosta cariera de sulf ramane in continuare o rana deschisa si inutila in inima muntilor Calimani, inca salbatici si prea putin exploatati sau valorificati turistic, cai de acces respectiv drumuri forestiere, existand doar pe alocuri si posibile numai cu autoturisme de teren.



Optional: MASA RECE sau MASA CALDA preparata la foc in natura, detalii AICI


Informatii de contact: click






Comentarii