Traseu 9: Toplita – Bilbor – Gura Haitii – Stancile 12 Apostoli

  • Rezervatia naturala “Stancile 12 Apostoli” din muntii Calimani este un ansamblu de formatiuni cu totul deosebite, unic in tara noastra, atat ca reprezentari cat si prin faptul ca sunt alcatuite din roca vulcanica.

  • Multi considera ca este de fapt un urias sanctuar al gigantilor, zeilor sau poate al extraterestrilor, fiind convinsi ca figurile reprezentate de aceste stanci nu au cum sa fie nicidecum doar opera naturii, fiind sculptate de fapt candva in negura timpurilor stravechi.
excursii-toplita-calimani-12-apostoli

excursii-toplita-calimani-stancile-12-apostoli

excursii-toplita-12-apostoli-calimani

excursii-toplita-calimani-rezervatia-12-apostoli
  • Exista mai multe carti si documentare pe aceasta tema, a civilizatiei megalitilor de pe alte meleaguri si deasemenea a celor din Romania, iar intrebari de genul: de cine au fost construiti, ce scop aveau, ce ritualuri aveau loc aici sau ce energii au detinut sau detin inca, nefiind deloc ocolite in literatura de specialitate. Gasim aici figuri reprezentand un mos cu barba, spre nord, un batran spre sud, un urs cu capul plecat sau o femeie care aminteste fizionomia tipica unei faraoane egiptene. De remarcat figura enigmatica a “Mosului” care prezinta 3 laturi distincte si orientate in directii diferite, toate 3 avand chip uman.

    excursii-toplita-calimani-traseu-12-apostoli

    excursii-toplita-parc-national-calimani-traseu

    excursii-toplita-12-apostoli-traseu-drumetie

    excursii-toplita-traseu-calimani-12-apostoli

    excursii-toplita-rezervatia-12-apostoli-calimani

    excursii-toplita-mosul-stancile-12-apostoli
  • Exista chiar si Sarbatoarea celor 12 Apostoli, pe 29 iunie, locuitorii din zonele invecinate urcand in fiecare an la stanci pentru Sarbatoarea Mosilor din Calimani.

    excursii-toplita-traseu-platou-muntii-calimani

    excursii-toplita-calimani-branduse-galbene

    excursii-toplita-12-apostoli-traseu-plecare

  • Motorizat se poate ajunge numai pana in Gura Haitii, restul traseului se poate parcurge numai pe jos, durata de aproximativ 5 ore dus-intors (dar putand fii parcursa chiar si cu copii) fiind mai mult decat rasplatita de peisajele montane si de spectaculosul ansamblu 12 Apostoli, monument al naturii ce nu trebuie ratat din lista numeroaselor locuri unice si deosebite aflate in Parcul national Calimani.
excursii-toplita-branduse-de-padure

excursii-toplita-12-apostoli-calimani-traseu

excursii-toplita-calimani-traseu-drumetie


Optional: MASA RECE sau MASA CALDA preparata la foc in natura, detalii AICI

Informatii de contact: click


Comentarii