Traseul 12: Toplita - Buretii de Piatra / Stancile cu coloape

   Toplita - Buretii de Piatra / Stancile cu coloape / Butucii Secuilor / Babele Gurghiului 

  • Tip traseu: off-road, drumetie montana, relaxare in natura.             
  • Buretii de Piatra, cunoscuti si sub numele de Stancile cu coloape, Butucii Secuilor ori Babele Gurghiului, sunt o formatiune de stanci din roca vulcanica aflate la altitudinea de 1200 m, doua dintre ele, cele mai mari, fiind asemanatoare unor ciuperci din piatra unite.  De fapt, exista 2 ziduri paralele din stanca, cu o inaltime de aproximativ 200 m, aflate la distanta de 50 m intre ele, unul avand in varf Buretii de Piatra iar celalalt fiind asemanator, in partea superioara, cu un cap urias al unui cal cu coama.                                            
  • Dupa unele surse ar putea fi ruinele anticei cetati dacice Sangidava, care facea parte dintr-o serie de 7 cetati dacice aflate pe linia de frontiera care separa imperiul roman de dacii liberi, niciuna dintre aceste cetati nefiind in prezent descoperite sau identificate oficial.     
  • Belvedere asupra: varfului Batrana - aflat vis-à-vis (1635 m), a Toplitei, a vaii Magherusului si a muntilor inconjuratori.                    
  • In zona si pe parcursul traseului se pot culege bureti (galbiori, rascovi, limba vacii, hribi, creasta cocosului, vinetele, painisoare) si fructe de padure (fragi, mure, zmeura, afine, merisoare, alune de padure, conuri rosii de brad), in functie de anotimp.                        
  • Fauna se gaseste “la ea acasa”, aici aflandu-ne in incinta unui areal salbatic, cu un diametru de aproximativ 50 km unde nu gasim localitati, drumuri sau civilizatie, practic zona cea mai intinsa de acest fel din tara, pe anumite directii natura pastrandu-se inca neafectata de mana omului, ciobanii de la stanele din preajma avand “de furca” in fiecare an cu desele atacuri ale ursilor sau lupilor.


excursii-toplita-toamna-langa-buretii-piatra

excursii-toplita-butucii-secuilor

excursii-toplita-buretii-piatra-coama-calului

excursii-toplita-layla-buretii-piatra

excursii-toplita-belvedere-buretii-piatra

excursii-toplita-belvedere-stancile-coloape

excursii-toplita-stancile-coloape-relaxare

excursii-toplita-la-gratar

excursii-topita-buretii-piatra-stanci-coloape

excursii-toplita-buretii-piatra-vedere-de-jos

excursii-toplita-traseu-stancile-coloape

excursii-toplita-imprejurimi-stanci-coloape

excursii-toplita-butucii-secuilor

excursii-toplita-babele-gurghiului


Optional: MASA RECE sau MASA CALDA preparata la foc in natura, detalii AICI


Informatii de contact: click




Comentarii