Va voi prezenta in continuare o avanpremiera a ceea ce vom avea sansa sa descoperim parcurgand traseele 3, 4, 5 - "La vanatoare de bureti", respectiv cateva imagini si explicatii cu
doar o parte dintre soiurile de ciuperci reprezentative pe care le vom “vana” (credeti-ma
pe cuvant, absolut delicioase) in padurile din jurul Toplitei, cu cateva dintre
fructele de padure pe care le vom culege, si cu o mica parte dintre vietuitoarele
pe care le putem intalni (pe unele dintre ele sper sa nu 😃) in aceleasi paduri.
Galbiori:
in general, de culoare galbena, dar sunt des intalniti si in toate nuantele
culorii pana la portocaliu. Cresc in padurile de conifere, dar si in cele de
foioase, de la sfarsitul lui iunie pana in octombrie. Cresc in grupuri mai mici
sau mai mari. Au nevoie de ploaie si umezeala, fiind greu de gasit in anii
secetosi.
Se culeg impreuna cu tulpina, care face corp comun cu
palaria, destul de rar fiind gasiti la dimensiuni mari. Nu cresc oriunde si nu
sunt atat de usor de depistat pe cat pare, insa odata cunoscut locul ii vei
gasi acolo an de an (daca nu au fost culesi de altcineva inaintea ta 😀). Apar in mai multe etape consecutive
in acelasi loc, in functie de umiditate.
Gust usor iute dar foarte placut, au un miros specific, parfumat,
sunt o delicatesa, fiind foarte cautati ptr tocanite, ciulama, salate, cu
smantana, chiftele sau murati. Odinioara, pe vremea comunismului, erau chiar
trecuti prin masina de tocat si sa faceau salamuri. Foarte rar sunt napaditi de
viermi.
Hribi:
au o palarie neteda si fara luciu, de diverse culori, de la galben deschis pana
la maro inchis. Partea inferioara este spongioasa si se indeparteaza la
preparare. Se culeg cu tot cu “picior”, care este la fel de gustos ca si
palaria, doar putin mai atos. Cresc pe pasunile montane si in padurile de
foioase si conifere. Palaria are un diametru de pana la 30 cm, la inceput
semisferica, ajungand pe masura ce creste la forma unei perne.
Cand se culeg sunt clasificati pe mai multe categorii de
calitate, cei mai cautati fiind cei maro inchis, chiar usor spre mov, cat mai duri
la atingere, avand partea inferioara alba sau alb-galbuie, neatinsi de larve,
de dimensiune mica sau medie. Pe masura ce cresc sunt des compromisi de larve
si se inmoaie, putine dintre exemplarele mari fiind in stare buna.
Pot creste in grupuri de 2 la cel mult 3 m distanta unul
de altul, sau in familii mari, in functie de soi si de sol. Nu sunt usor de
gasit, daca nu cunosti exact locurile unde cresc, poti sa ii cauti mult si
bine. Majoritatea hribilor sunt comestibili dar exista si varietati
otravitoare, de aceea este obligatoriu sa fie culesi numai de catre
cunoscatori. Din pacate specia este puternic atacata de numeroase larve, in
special in perioada de crestere.
Sunt extrem de gustosi si hranitori, nu ingrasa, contin
mari cantitati de fibra, vitamina B si potasiu, care protejeaza inima. Sunt o buna
sursa de germaniu, la fel ca si usturoiul avand proprietati antivirale si
anticanceroase. Au cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toate
ciupercile, cu un rol eficient in prevenirea, ameliorarea si combaterea bolilor
cardiovasculare si a cancerului.
Foarte cautati de gurmanzi pentru multe feluri de
preparate, de la ciorbe si tocanite, la omlete, salate, creme, sau cu smantana,
fiind adaugati si in multe alte preparate complexe. Au un gust de neuitat
prajiti pe plita sau gratar, umpluti cu branza de burduf. Cel mai bun mod de
conservare este uscatul acestora, abia atunci hribii dezvoltand aroma pentru
care sunt renumiti.
Sunt foarte cautati de culegatorii de ciuperci si
datorita pretului ridicat oferit de firmele care ii colecteaza, in special
pentru export. In ultimii ani chiar “s-a nascut” o noua meserie, cea a
culegatorilor de ciuperci profesionisti, care, din iunie pana la caderea
zapezii se muta efectiv la cort in zonele unde cresc hribii, si ies “la
vanatoare” cat e ziua de lunga, in special dupa ploi, castigurile realizate de
cei norocosi pe parcursul sezonului permitandu-le sa traiasca si peste iarna.
Limba vacii:
Acum cativa ani a fost considerate “ciuperca anului” in Germania, unde este
considerata specie protejata. Este cunoscuta sub mai multe denumiri – buretele
uliului, burete solzos, buretele cerbilor, barba tapului, are culoarea bruna-cenusie
acoperita cu solzi. Partea inferioara prezinta dinti numerosi, albi-cenusii
apoi bruni, foarte apropiati intre ei si fragili, care pot fi desprinsi usor de
palarie atunci cand se gatesc. Carnea este alba sau brun-cenusie, cu miros aromatic,
placut, si foarte usor amarui.
Creste in paduri de conifere, in grupuri, uneori formand
“horele vrajitoarei” in jurul arborilor. Este comestibila in special in stadiul
tanar, pe masura ce inainteaza in varsta carnea devenind dura si tot mai amara.
Datorita aromei este des folosita la supe, sosuri de
carne, in special pentru carnea de vanat, si de asemenea in chiftele si
zacusca. Se foloseste si sub forma uscata si maruntita, fiind un condiment cu
un gust special. Poate fi conservata in ulei, otet sau sare.
Rascov: Este
“regele buretilor” cand este pregatit pe plita/gratar cu sare, sau umplut cu
branza de burduf. Se consuma intotdeauna in stare proaspata. Nu se poate usca,
dar se preteaza murat sau in saramura. Este considerat o ciuperca “de lux”,
deci trebuie bine “cantarit” cu ce va fi asociat cand este gatit. Creste cu
precadere in padurile de rasinoase, izolat sau in grupuri, din iulie pana la
caderea zapezii. Culoarea este portocalie, cu exceptia rascovului de brad care
este albastru-verzui.
Se culege numai palaria si se verifica imediat ce este
desprinsa de “picior”, deseori fiind compromisi de larve. Dupa taiere
elibereaza un lichid roz-portocaliu, care, imediat cum intra in contact cu
aerul incepe sa se coloreze in verde, ca de altfel orice zona care este taiata,
sau desprinsa. Nu trebuie sa va impacientati, este absolut normal. Daca
lichidul eliberat este alb laptos, aruncati imediat rascovul si spalati-va pe
maini fara a atinge fata sau ochii – sfat care trebuie serios luat in seama
pentru toate ciupercile otravitoare, necomestibile, pe care nu le cunoasteti,
sau pe care nu sunteti sigur ca le-ati identificat cum trebuie.
Exista multe soiuri de bureti care seamana perfect cu cele comestibile dar, ... nu sunt. Mirosul rascovului este specific, aromat, foarte placut, iar gustul este intr-adevar “de lux”, majoritatea cunoscatorilor clasandu-l ca savoare, gust si aroma pe primele locuri.
Proprietati terapeutice: este indicat in tratarea
afectiunilor pulmonare (mai nou, in recuperarea post-covid) sau a tuberculozei.
Vitaminele din complexul B pe care le contine sunt importante pentru buna
functionare a sistemului nervos si muscular, ajutand in recuperarea dupa efort
prelungit sau epuizare.
Creasta cocosului: este
o ciuperca foarte gustoasa, dar greu de intalnit si tocmai pentru ca este o
specie rara, este protejata in multe tari. Creste la deal si la munte, din
iulie pana la caderea zapezii. Este cunoscuta si sub numele de burete de
conopida, margean, burete cret, buretele veveritei, fiind foarte asemanatoare
ca aspect cu conopida sau chiar coralul.
Calitatea este speciala, insa trebuie consumata doar
atunci cand este tanara, pe masura ce imbatraneste devenind amruie si chiar usor
toxica. Creste solitar sau in grupuri de cel mult cateva exemplare. In tinerete
este alba, dar pe masura ce creste isi schimba culoarea in galben-ocru. Carnea
este alba, marmorata, iar mirosul este foarte placut, la fel ca si gustul, dupa
anumite opinii asemanator cu al alunei, iar dupa altii asemanator cu cel de
fructe.
Poate fi usor confundata cu anumite soiuri inrudite,
unele necomestibile, altele chiar otravitoare, motiv pentru care nu trebuie sa
fie culeasa decat cu ajutorul unui bun cunoscator.
Piciorul caprioarei: este
cea mai buna alegere pentru a fi preparata snitel sau pane. Are un gust placut
de aluna si un miros foarte atractiv, identic cu cel al siropului de artar. Intalnita
si sub numele de ciuperca sarpelui, palaria sarpelui sau burete serpesc, este
socotita una dintre cele mai fine ciuperci, fiind foarte gustoasa. Creste in
paduri de foioase si conifere, prin poieni si chiar la marginea drumului, de la
campie pana la pasunile montane, din iunie pana in octombrie.
Palaria este de culoare bej-crem pana la bruna, in toate
nuantele, exemplarele tinere fiind aproape albe. Diametrul palariei este
impresionant, pana la 35 cm, piciorul este lung si drept, cu inaltimea de pana
la 35 cm, cilindric si gol pe dinauntru. Se consuma numai palaria, carnea este
de culoare alb-rozalie, culoarea mentinandu-se chiar si atunci cand ciuperca
este taiata si sectionata.
Gustul delicios face ca “piciorul caprioarei” sa fie
cautat in special pentru snitele sau la gratar, dar este foarte buna si in
tocanite sau ciulama, impreuna cu alte ciuperci de padure. Poate fi pus si la
uscat, pastrandu-si calitatile nutritive, pulberea rezultata prin macinare dand
un gust special sosurilor de friptura de vita sau vanat.
Acvila de munte: cunoscuta
si sub numele de pajura de munte, este una dintre cele mai rare pasari de prada
de la noi din tara. Anvergura aripilor este de peste 2 m, iar femelele, mai
mari decat masculii, pot ajunge pana la 6 kg si 1 m lungime. Culoarea este brun
inchis, auriu pe cap si gat, alb pe umeri si la extremitatea cozii. Picioarele
sunt acoperite cu fulgi.
Cu simtul vizual foarte dezvoltat si gheare puternice si
ascutite, poate identifica prada chiar si de la 3 km distanta. Detine recordul
de viteza in zbor in timpul atacului, de peste 320 km/h. Poate duce o prada egala
cu greutatea propriului corp.
Este o pasare teritoriala si formeaza o singura pereche
pe toata durata vietii, ajungand pana la treizeci de ani. O gasim pe stema a sase
tari europene, iar pe timpul imperiului roman era insemnul legiunilor.
Acvila de munte se hraneste cu vulpi, iepuri, iezi, jderi si chiar cu indivizi bolnavi sau batrani din categoria animalelor mari: cerbi, capre salbatice, lupi, mistreti. Vaneaza rar pasari. Atacul se desfasoara numai in spatii deschise, nu in padure si nici in aer. In Alpi circula legende despre acvile cu dimensiuni de exceptie care ar fi atacat chiar copii.
In tara noastra dupa opinia cercetatorilor ar mai exista
doar 100-150 de perechi, raspandite in tot lantul muntos. Din pacate, din cauza
exploatarilor forestiere, extinderii turismului si a civilizatiei in general,
habitatul sau natural este intr-o continua distrugere, iar populatia de acvile
intr-o continua descrestere.
Vipera: sarpe veninos, cel mai
periculos din Europa, este destul de usor de recunoscut datorita unei benzi
maro-inchis sau neagra in zig-zag aflata pe spate si a literei V (mai rar X) de
pe cap. Poate fi gasita in numeroase variante
coloristice, de la cenusiu-argintiu la cenusiu-brun, ajungand chiar pana la
negru.
Pe intinderea globului lungimea poate varia intre 20 cm
si chiar 2,5 m unele specii. In general, in Romania viperele au intre 30-60 cm.
Are corpul latit si acoperit cu solzi mici. Toate
speciile sunt veninoase, puii fiind mai periculosi decat adultii, din cauza
agresivitatii si a concentratiei de toxine din venin, mai mare decat la adulti.
Traieste in interiorul si in luminisurile padurilor de
foioase si conifere, pe pajistile alpine, pe stanci, prefera sa stea la soare
foarte bine camuflata, dar o gasim si in mlastini, smarcuri sau pe langa
izvoare, chiar si pe crengile copacilor, atat la deal cat si la munte, urcand
si la altitudini de peste 2000 m. Zona cu cea mai mare raspandire de vipere de
la noi din tara este “Clisura Dunarii” in judetul Mehedinti.
La noi in tara vipera este activa in general ziua si in amurg, dar uneori, in noptile toride, pot iesi la vanatoare de rozatoare. Pe durata iernii intra in hibernare, intre lunile noiembrie – martie.
Vipera nu aude si nici nu vede prea bine, dar are mirosul
dezvoltat si este foarte sensibila la vibratii. Se fereste in general de
animalele mari si de om, atacand doar cand se crede amenintata, sau cand ne
aflam la mai putin de 1 m. Se hraneste in special cu mamifere mici pe care mai
intai le omoara prin muscatura veninoasa si naste pui vii.
Vipera cu corn este varietatea cea mai periculoasa, veninul
sau fiind injectat in cantitate mai mare decat la vipera obisnuita, care, cu
toata concentratia mai puternica a veninului, inoculeaza cantitati mai mici. Vipera
cu corn se recunoaste usor, avand un corn in varful capului. Traiesc in general
in zone calcaroase sau in varfuri de munte si uneori chiar in orase, fiind
depistate exemplare in Oravita, Resita si Baile Herculane.
In cazul unei muscaturi s-a constatat ca veninul
actioneaza pe parcursul a mai multor ore, dar se poate intra in soc anafilactic
cu efecte letale rapide. Victima trebuie imobilizata imediat si transportata
cat mai urgent la un centru medical, fara a se interveni prin metode empirice
care uneori pot provoca mai mult rau. Vipera in pozitie de atac poate sari
aproximativ cat lungimea corpului ei, cel mult 1 m, insa putem sa ne ferim de
eventualul pericol al unei intalniri neasteptate purtand bocanci si pantaloni
lungi dintr-un material mai rezistent, sau ocolind-o in caz ca o observam la o
distanta de cativa metri. Daca vipera incearca sa plece trebuie sa o lasam sa
se retraga.
In perioada imperecherii viperele se aduna incolacite
intr-un ghem, cu un mare potential de risc, dar acest lucru ne va fi tradat
prin faptul ca vom simti in aer in apropierea “nuntii” un miros patrunzator de
usturoi.
De fapt, viperele evita pe cat posibil contactul cu omul,
se retrag, si musca doar in situatii limita. Nu incercati niciodata sa le
omorati, puteti sa va treziti voi insiva victima si mai mult decat atat, sunt
protejate prin lege.
Naparca: cunoscuta
si sub denumirea de sarpele de sticla, de fapt nu este un sarpe ci o soparla
fara picioare, singura de acest fel de la noi din tara. Cu toate legendele, nu
sare, nu este veninoasa si nu este oarba, fiind de fapt o soparla tematoare
care atunci cand este prinsa, la fel ca toate soparlele, poate renunta la coada
ca sa se salveze. Ajunge la 50 cm lungime si traieste pana la 46 de ani.
Femelele sunt colorate intre cenusiu-plumburiu si brun-roscat, juvenilii sunt
cenusiu-auriu sau cenusiu-argintiu, iar masculii au pete albastrui.
Este intalnita la ses, deal si munte, in paduri, pasuni,
livezi, chiar si in zone insorite din habitate umede, nu musca niciodata si se
misca lent.
Are activitate crepusculara si imediat dupa ploaie, se
hraneste cu melci, rame, insecte. Hiberneaza din octombrie pana in martie,
uneori in grup.
Salamandra de foc:
este varietatea terestra a salamandrelor, are patru degete la membrele
anterioare si cinci la cele posterioare. Unice printre vertebrate, au capacitatea de
a-si regenera membrele pierdute sau coada. Lungimea este cuprinsa intre 10-22 cm.
Traieste de la altitudinea de 200 m in sus.
Culoarea este un avertisment pentru pradatori, pielea sa
fiind toxica din cauza unei substante secretate de glandele din piele, aceasta
substanta avand efect asupra tuturor vertebratelor. In general, coloritul este
negru cu pete galbene si mai rar, negru cu pete rosii. De asemenea, are mai
multe randuri de glande veninoase in spatele ochilor.
Poate produce o substanta alba, otravitoare, asemanatoare
cu laptele. Se hraneste cu rame, larve si nevertebrate marunte si traieste pana
la trei ani. Traieste retrasa, in crapaturi sau galerii si poate fi observata
doar intamplator.
Mistretul: este
stramosul porcului domestic, are 1,5 m lungime, 1 m inatime si 200 kg. Este un
mamifer salbatic omnivor, traieste in paduri si este in general nocturn. De
culoare negru-cafeniu, scoate sunete asemanatoare porcilor domestici. Poate
ataca omul, de aceea intalnirea trebuie evitata. Totusi nu ataca decat daca
intrusul s-a apropiat prea mult de ciurda sau daca este ranit.
Ciurda este condusa de o scroafa, masculii dupa perioada
de imperechere reluandu-si traiul solitar. Uciderea scroafei conducatoare de
ciurda poate avea urmari foarte grave pentru ciurda respectiva, care poate fi
distrusa fara experienta ei.
Are ca dusmani: ursul, lupul, haitele de caini, rasul si
mai rar vulpea (doar cand vorbim de pui). In cazul unui dusman puternic, cum
este omul, ursul, lupii sau haitele de caini, ciurda se retrage strategic cu
purceii in mijloc, atacand rapid si regrupandu-se dupa fiecare atac. Produce
mari stricaciuni culturilor agricole si este vanat pentru carne si trofeu.
In Romania, ursii au cea mai mare raspandire din Europa.
Traiesc in paduri intinse, greu accesibile, cu arbori doborati, si printre
stanci, unde isi fac barlog, preferand locurile cu vegetatie densa unde se
pot ascunde. Pot parcurge chiar
si 150 km pe zi. Au auzul si mirosul foarte dezvoltat, vazul fiind destul de
slab. Pot simti prezenta omului de la 300 m si depisteaza un cadavru de la
peste 3 km.
Ursul este foarte puternic, dar mersul leganat si masivitatea
sunt inselatoare, fiind capabil sa alerge mai repede decat un cal. Foarte buni
inotatori, se catara cu usurinta in copaci inalti, mai ales ursii tineri. Hibernarea
pe timpul iernii este de fapt o stare de somnolenta din care se pot activa cu
usurinta in caz de pericol.
Ursoaicele nasc in general doi sau trei pui de care se va
ocupa urmatorii doi, uneori chiar trei ani, timp in care nu va mai ramane
gestanta, pe cand masculii sunt soitari.
Fiind omnivore, consuma orice are valoare nutritiva, in
functie de sezon, de la jir, ghinda, fructe de padure, miere de albine, pana la
furnici si lesuri de animale, atacand in numeroase cazuri si animale vii,
salbatice sau domestice. Se spune ca ursii, in special masculii mari, daca au
apucat sa “se spurce” la carne de animal sau om, o vor cauta tot restul vietii.
Datorita aptitudinilor sale speciale a fost respectat,
admirat si considerat totem pentru daci si alte popoare antice, romanii
avandu-l ca simbol al inceputurilor (legenda lupoaicei adopatandu-i pe Romulus
si Remus). Chiar si in zilele noastre exista in multe orase romanesti statui
reprezentative ale acesteia. Tot la noi in tara, in Transilvania, exista inca
numeroase legende despre oamenii-lupi, legende preluate, dramatizate si
ecranizate chiar si de alte culturi occidentale.
Lupul este un animal suplu si robust, de pana la 1,5 m lungime fara coada, care masoara 0,5-0,8 m si o inaltime de 70-90 cm la greaban. Are de obicei intre 30-50 kg, dar poate ajunge chiar si la 80 kg. Culoarea variaza de la gri-inchis la gri-brun, cu nuante de negru, in jurul botului o nuanta albicioasa, iar ochii sunt galbeni. Culorile variaza si in functie de anotimp, constituind un foarte bun camuflaj, de unde si proverbul “lupul isi schimba parul, dar naravul ba”.
Lupii traiesc in haite, au acelasi partener toata viata
si cresc puii impreuna. In functie de zona si de posibilitatile de a se hrani,
o familie de lupi vaneaza pe un teritoriu cuprins intre 150-300 km patrati. Teritoriul
este marcat cu fecale si aparat impotriva altor familii de lupi. Pot parcurge
100 km intr-o singura noapte, iar toate simturile sale sunt extraordinare. Cu o
mare rezistenta la durere, cu un mare curaj in lupta si dotat mai ales cu o
inteligenta deosebita, este un adversar redutabil.
Lupul mananca aproape orice fel de vietatate, de la broaste,
insecte si larve, iepuri si alte animale mici, pana la mistret, cerb,
caprioare, animale domestice si chiar urs. Cand nu gasesc alta hrana se pot
hrani si cu fructe de padure, rareori chiar cu lesuri. Animalele domestice
aflate la pasunat sunt o prada usoara, lupii omorand mai multe animale decat au
nevoie pentru a se hrani.
In general, este greu de intalnit, chiar daca va
supravegeaza camuflat in apropiere. Sunt foarte rare cazurile cand ataca
oamenii, iar o intalnire neprevazuta cu un lup trebuie privita ca o problema de
dominatie: adica cu calm, fara a fugi, trebuie sa va retrageti usor cu spatele
privindu-l direct, iar daca lupul este agresiv trebuie sa va comportati la fel,
facand zgomot cat mai puternic si chiar aruncand in el cu ce gasiti.
Fragi: cu
un gust cu totul special, cresc la marginea padurii si in poienite sau in
locuri defrisate. Fructul este mult mai mic decat capsuna dar este dulce si
mult mai aromat. Pot fi consumate proaspete sau sub forma de dulceata, gem,
sirop. Sunt preferatele mele, clatitele cu dulceata de fragi fiind inegalabile 😋.
Perioada cand pot fi culese este foarte scurta, cam o
luna, de la sfarsitul lui mai pana la inceputul lui iulie, in functie de
conditiile climaterice si meteorologice ale anului respectiv. Fiind mici ca
dimensiuni si fragile, culesul nu este tocmai usor, pericolul major constand de
fapt in prezenta viperelor in locurile unde cresc, data fiind dimensiunea mica
a tulpinii (10-20 cm) si a perfectului camuflaj al viperelor, care de multe ori
pot fi descoperite doar cand e prea tarziu. Din aceste motive nu mai pot fi
aproape deloc gasite pentru a le cumpara de la culegatori, asa cum putem
achizitiona toate celelalte fructe de padure.
Au o lista intreaga de proprietati terapeutice: antidiareice,
antitusive, antiinflamatoare, astringente, antiulceroase, vermifuge,
bactericide, diuretice, depurative, sudorifice. Sunt de asemenea, detoxifiante,
remineralizante si reconfortante. Frunzele se folosesc la ceaiuri aromatice,
iar mastile cosmetice cu fragi sunt recunoscute pentru efectul de atenuare a
ridurior.
Zmeura: se
cultiva pe scara larga, industrial, insa gustul, aroma savoarea si
proprietatile terapeutice proprii fructelor de padure nu vor putea fi niciodata
comparabile. Creste spontan in locuri
stancoase, luminisuri de paduri, zone defrisate sau cu paduri tinere. Face
fructe o data pe an, vara.
Pe scara industriala, pe langa productia destinata
consumului in stare proaspata, a produselor de cofetarie, a ceaiurilor, gemurilor,
dulceturilor sau siropurilor, se cultiva si pentru extragerea xiitolului, un
indulcitor artificial folosit mai ales in tratarea si prevenirea cariilor
dentare.
Zmeura contine mai muta vitamina C decat portocalele, este o sursa excelenta de fibre alimentare, expulzand substantele nedorite si rezidurile toxice din organism, fiind totodata slaba in calorii. Este bogata in potasiu, calciu si vitamina A, fiind deosebit de utila la tratarea gripei, a racelilor, avand proprietati care ajuta la scaderea temperaturii si imbunatateste culoarea si starea pielii, motiv pentru care atat frunzele cat si fructele sunt folosite in multe produse cosmetice.
Zmeura contine zaharuri (glucoza si fructoza), foarte
necesare pentru buna functionare a creierului si sistemului cardiovascular, are
proprietati antibiotice, stimuleaza anticorpii si intreg sistemul imunitar si
optimizeaza metabolismul. Zmera mai contine si multi acizi activi, inclusiv
“aspirina naturala” acidul salicilic, pectina, si cativa tanini, ajutand
ficatul sa indeparteze toxinele.
De retinut este faptul ca zmeura are un gust maxim atunci
cand este proaspata, insa durata de viata in stare nealterata este de doar una
sau doua zile, pastrata la rece. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca locurile
unde creste zmeura de padure, ca si afinele, pot fi un loc de intalnire
neprevazuta cu ursul, care este si el, un mare fan 😃.
Afine: fiecare dintre noi dupa ce am consumat afine
am constatat ca atat limba cat si degetele ni s-au patat in negru-violet,
datorita pigmentilor naturali pe care ii contin, foarte bogati in antociani, cu
beneficii majore asupra sanatatii. Acesti antociani impreuna cu vitamina C si
fierul continute de afine stimuleaza formarea celulelor sanguine. Se culeg
toata vara, nu numai fructele, ci si tulpinile si frunzele, din care se face un
ceai deosebit de aromat, folosit in diverse afectiuni.
Cresc sub forma de arbust
mic (30-60 cm), stufos si ramuros. Pentru recoltarea fructelor se foloseste un
“pieptene” din sarme de otel paralele cu o anume distanta intre ele, fixate
intr-un maner cu o mica ladita la baza, unde sunt adunate. Trebuie specificat
faptul ca afinele de padure sunt mai mici decat cele de cultura dar compenseaza
dimensiunea nu numai prin gust si aroma, ci si prin concentratia mai mare a
substantelor benefice pe care le contin.
Sunt folosite din cele mai
vechi timpuri datorita puterilor majore vindecatoare pe care le au. Sunt extrem
de bogate in antioxidanti si vitamina C, esentiale pentru un sistem imunitar
puternic si pentru a lupta impotriva toxinelor din mediu, indiferent daca sunt
consumate proaspete, congelate sau ceai. Afinele de padure contin si vitamine
din complexul B, vitaminele A si E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc,
fosfor, seleniu si cupru, intr-un mixaj unic. Se recomanda sa fie consumate de
cel putin doua sau trei ori pe saptamana, mai ales proaspete in sezon.
Cand este recoltata la finalul lui august – septembrie contine
un procent ridicat din vitaminele A si C, iar daca este recoltata in noiembrie
- decembrie creste continutul vitaminelor din complexul B. Datorita acestei elaborate
compozitii chimice catina este considerata polivitamina naturala.
Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina
C decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele, iar uleiul sau gras
este al doilea din lume ca bogatie de vitamina E, dupa uleiul de palmier. Vitamina
E are un rol esential in mentinerea unor functii extrem de importante, de regenerare,
crestere sau de formare a celulelor sexuale.
Fructele de catina sunt utilizate in scopuri terapeutice:
avitaminoze, anemie, convalescenta, uneori in combinatie cu miere de albine,
cat si in scopuri alimentare: sucuri, gemuri, dulceturi, siropuri, marmelada.
Din fructele uscate se fac ceaiuri cu gust placut, care se recomanda in
avitaminoze si convalescente. In unele tari ceaiul de catina se foloseste la
tratarea diareelor, afectiunilor reumatice sau in tratarea urticariilor si a
bolilor de piele.
Este unul dintre cele mai studiate fructe de padure,
fiind folosit in tratamentul extern si intern a peste o suta de afectiuni,
printre care: infectiile cu herpes, HIV, acnee, diverse tipuri de cancer,
hepatita, ciroze, tumori, arsuri, stari depresive, Parkinson, nevroze severe,
si multe altele.
Informatii de contact: click
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Salut, cu ce va pot ajuta?