Traseu 15: Toplita - Poiana Largului - Valea Bistritei - Pietrele Doamnei

Toplita – Grinties – Valea Bistricioarei – Poiana Largului – Valea Bistritei – Pietrele Doamnei – Manastirea Rarau/Sihastria Raraului

  • Traseul trece prin Borsec, urmeaza valea Bistricioarei prin Capu Corbului – Tulghes - Grinties, ajunge la Viaductul Poiana Largului (Coada lacului Izvorul Muntelui), apoi urca pe valea Bistritei pana la Chiril, de unde se trece in traseu off-road pana la stancile Pietrele Doamnei, trecand pe la Manastirea Rarau, iar la coborarea spre Campulung Moldovenesc, pe la Sihastria Raraului.

  • Valea Bistricioarei, la fel ca si asezarile de la poalele Ceahlaului si de pe valea Bistritei, au fost locuite inca din paleolitic, dovezi arheologice incadrand acest areal printre cele mai vechi vetre descoperite pe teritoriul Romaniei.

  • In zona s-au construit plute timp de secole, si din aceste locuri plecandu-se la plutarit pe Bistrita.

  • Candva, cu mult timp in urma, pe valea Bistricioarei existau mine din care se extragea argint.

  • Drumul pe valea Bistricoarei este unul dintre cele care fac legatura intre Transilvania si Bucovina, fiind si fosta zona de granita atat a fostului imperiu austro-ungar, cat si (acum 1600-1800 de ani), a imperiului roman cu dacii liberi.

    excursii-toplita-viaduct-poiana-largului

    excursii-toplita-lacul-izvorul-muntelui


    excursii-toplita-valea-bistricioarei

    excursii-toplita-grinties-peisaj-ceahlau

    excursii-toplita-lac-bicaz-izvorul-muntelui

  • Bistrita este raul cu cel mai lung traseu montan dintre raurile din Romania, iar valea Bistritei este recunoscuta ca unu dintre cele mai pitoresti trasee turistice din tara.
     
  • Pe cursul mijlociu si superior al Bistritei se afla mai multe amenajari hidroenergetice, dintre care cea mai importanta este acumularea de la Izvorul Muntelui/ Barajul Bicaz (despre care vom vorbi mai pe larg la alt traseu).

  • Odinioara, Bistrita era cea mai importanta cale de acces pentru plutasi spre porturile de la Dunare.

  • Trebuie mentionat faptul ca dintre cei 280 km pe care ii totalizeaza Bistrita, 220 km se desfasoara printre nu mai putin de 10 masive muntoase apartinand Carpatilor Orientali. Pe tot parcursul cursului, peisajul se schimba permanent, vaile largi alternand cu tracatorile inguste.

  • Pe unul dintre afluentii sai, Bistrita Aurie, odinioara se gasea aur in urma revarsarilor, in cantitati suficient de importante incat a fost pus si bir pentru cei care il cautau, de unde si provenienta numelui.

  • Tot prin aceste locuri “s-a calatorit” si Vitoria Lipan, eroina romanului “Baltagul” de Mihail Sadoveanu.

  • Rezervatia naturala “Pietrele Doamnei” Rarau este o arie protejata, de o frumusete spectaculara, fascinanta, fapt care a dat nastere si legendelor despre aceste locuri. Cea mai cunoscuta sa refera la sotia lui Petru Rares, Domnita Elena, care in timpul navalirii turcilor si-a ascuns aici, intr-o pestera, familia si averea. Turcii insa au aflat locul si s-au dus sa le caute. Elena si fiica sa au inceput sa se roage, cand deodata, cu un zgomot puternic, stanci uriase s-au prabusit peste turcii care ajunsesera in apropiere, insa si peste comoara ingropata. Acele stanci prabusite peste turci si comoara sunt “Pietrele Doamnei”, cu o inaltime de 70 m, la altitudinea de 1634 m, situate in incinta unei rezervatii naturale de 933 ha.
excursii-toplita-stanca-dracului-lac-bicaz

excursii-toplita-valea-bistritei


excursii-toplita-bistrita-pe-traseu

excursii-toplita-pietrele-doamnei

excursii-toplita-stancile-pietrele-doamnei

excursii-toplita-rezervatia-pietrele-doamnei

excursii-toplita-sihastria-raraului

excursii-toplita-pe-valea-bistritei



Optional: MASA RECE sau MASA CALDA preparata pe loc, la foc in natura, detalii AICI


Informatii de contact: click




Comentarii