Traseu 17: Toplita - Manastirea Petru Voda - Manastirea Neamt - Rezervatia Zimbri si Parcul Zoo - Cetatea Neamtului - Casa memoriala si Parcul tematic Ion Creanga
Toplita – Borsec – Poiana Largului (“Coada lacului” Izvorul Muntelui) – Manastirea Petru Voda - Manastirea Neamtului – Rezervatia Zimbri si Parcul Zoo – Cetatea Neamtului – Casa memoriala si Parcul tematic Ion Creanga (Humulesti)
- Traseu complex cu vizitare de obiective religioase (manastiri: Petru Voda si Neamtului), istorice si culturale (cetatea Neamtului, muzeul Manastirii Neamt cu numeroase colectii istorice, prima tiparnita din tara si cea mai mare biblioteca manastireasca 1800 volume), casa memoriala Ion Creanga din Humulesti si parcul tematic al personajelor sale din povesti, rezervatia de zimbri si parcul zoo. Traseul este printre munti si pe malurile raurilor de munte, “saturat” fiind de privelisti superbe:lacul Izvorul Muntelui in punctul de varsare al Bistritei, Stanca Dracului, masivul Ceahlau, valea Bistricioarei, trecand peste 2 lanturi montane (pasul Toplita–Borsec si pasul Petru Voda).
Este o manastire de calugarite (peste 160), facilitatile medicale fiind intretinute de maici cu studii medicale. O parte dintre maici se ocupa si cu culegerea si prelucrarea plantelor medicinale, aici existand un laborator unde se prepara medicamente naturiste: creme, uleiuri, tincturi, siropuri, folosite in tratamentul unei largi game de afectiuni.
Manastirea Neamt: manastire de calugari, ortodoxa, monument istoric, cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova. Atestatata documentar din 1407, se presupune ca activitatea monahala se desfasura aici cu inca aproximativ 200 de ani dinainte. Biserica actuala a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare, dupa ce initial existasera alte biserici, Biserica Alba construita de monahi si ulterior biserica din piatra ctitorita de Petru I Musat. In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni, pictata in Israel in anul 665.
In incinta gasim 2 biserici, 2 paraclise, turnul clopotnita cu 11 clopote, muzeul care contine colectii rare, sala tiparului si un seminar teologic. Nu trebuie uitat aghiazmatarul circular din fata manastirii, cladire reprezentativa.
Istoria zbuciumata a manastirii, cu incendii, devastari si refaceri ulterioare a distrus din pacate zugraveala initiala.
Tot aici se afla cea mai veche si mai mare biblioteca manastireasca din tara noastra, continand peste 18000 volume.
Rezervatia de zimbri si Parcul zoo Neamt: rezervatia de zimbri este arie protejata de interes national, avand suprafata de 11.500 ha. Exista o zona in care se afla zimbri in libertate (zona Chitele), un areal izolat cu paduri de foioase si conifere (aproximativ 5000 ha). Scopul propus al rezervatiei este conservarea speciei, cresterea planificata a populatiei si introducerea acesteia in cadrul ecosistemelor forestiere. In anul 2012 aici s-a realizat prima eliberare a zimbrilor din Romania.
In afara de zimbri in parcul zoo putem admira: cerbi, caprioare, urs carpatin, vulpe, ras, alte animale si specii de pasari.
Tot aici au fost filmate parti din cunoscutele filme istorice romanesti: Stefan cel Mare – Vaslui 1475 si Fratii Jderi.
Cetatea Neamtului: cetate medievala, aflata in Tg.Neamt, la o inaltime de 80 m fata de nivelul apelor Neamtului, strajuieste inca valea Moldovei si a Siretului, precum si drumul care trece pete munte in Transilvania.
Construita la sfarsitul sec.XIV de Petru I, a fost fortificata ulterior de Stefan cel Mare, fiind una dintre cele mai intarite cetati ale statului medieval moldovenesc. In cetate se patrunde printr-un pod de acces arcuit cu parte fixa si mobila, sprijinit pe 11 piloni de piatra. Partea mobila se ridica printr-un sistem de scripeti, dupa care existau 2 capcane cu trape numite “cursele de sobolani”. Zidurile au 3 m grosime si inaltimea de 12-15 m, sustinute si consolidate in exterior de 18 contraforti puternici. In cele 4 colturi se afla turnuri de aparare, iar in centru exista o curte interioara inconjurata de incaperi cu diverse intrebuintari: sala armelor, inchisoarea, sala de sfat si de judecata, camara de provizii, sala de mese, paraclisul, etc, in prezent fiind restaurate 21 dintre incaperi. In mod normal aici locuiau peste 300 de oameni.
Pe parcursul secolelor cetatea a trecut prin numeroase distrugeri, incendieri, ruinari si reparatii. In zilele noastre a fost restaurata si redata circuitului turistic in 2009, in weekend-urile din sezon fiind vizitata zilnic de peste 2000 de oameni.
Casa memoriala Ion Creanga Humulesti si Parcul tematic al povestilor sale: muzeu memorial aflat in Tg.Neamt satul Humulesti, in casa unde s-a nascut si copilarit marele provestitor. Casa a fost ridicata in 1833 din barne de lemn cu acoperis din sindrila si locuita pana in 1959 de descendentii familiei Creanga, fiind restaurata de mai multe ori, prima data in 1937 prin grija lui Nicolae Iorga. Muzeul cuprinde documente de arhiva, fotocopii ale manuscriselor, scrisori, carti postale cu autograf, fotografii si 14 lucrari de grafica.
In apropiere se afla Parcul tematic “Ion Creanga”, unde vizitatorii isi pot reaminti personajele indragite ale povestilor sale si ale amintirilor din copilarie.
Informatii de contact: click
fantastica zona!
RăspundețiȘtergereAsa este, una dintre cele mai frumoase :)
RăspundețiȘtergere