Traseu 18: Toplita - Lacul Rosu - Chei Bicaz - Baraj Bicaz - Rezervatia Ceahlau - Durau

Traseu complex, partial off-road (intre Barajul Bicaz si Durau, urmand pana la Izvorul Alb malul lacului Izvorul Muntelui), locuri de maxim interes turistic, locuri speciale, monumente ale naturii unice, imagini cu adevarat spectaculoase.

Lacul Rosu: cunoscut si ca Lacul Ucigas sau Lacul Ghilcos, este un lac de baraj natural format in urma cutremurului din ianuarie 1838, prin prabusirea unui versant al muntelui, fiind considerat cel mai important lac de acest gen din Romania. Cutremurul a avut magnitutdinea 6,9 pe scara Richter. Lacul Rosu are suprafata de aproximativ 115000 mp, numele provenind de la Paraul Rosu, culoarea datorandu-se straturilor de oxizi si hidroxizi de fier pe care le traverseaza. Potrivit legendei surparea ar fi acoperit un sat, omorand locuitorii si animalele, iar apa adunata ar fi avut culoarea rosie din cauza marii cantitati de sange. De aici si cele doua nume: Lacul Rosu sau Lacul Ucigas. De remarcat ca dupa surpare padurea de brazi inundata s-a pietrificat, acest fapt contribuind la imaginea unica oferita de Lacul Rosu.
Pe Lacul Rosu se pot face plimbari cu barca, hidrobicicleta, se poate pescui.

Cheile Bicazului: sunt unul dintre cele mai remarcabile itinerarii turistice din Romania. Fac legatura intre Transilvania si Moldova, avand un veritabil aspect de canion, pe parcursul traseului aflandu-se si cea mai mare diferenta de nivel pe sosea in serpentina din tara. Monument natural, fac parte din Parcul national Cheile Bicazului – Hasmas. Pe parcursul traseului se trece si prin tunelul Lacul Rosu, cu o lungime de 155m.

Barajul Bicaz: a fost inaugurat la 1 iulie 1960. Este construit pe cursul superior al Bistritei si are o inaltime de 127m, din care 30m se afla sub pamant. Lungimea coronamentului este de 435m, iar latimea maxima la baza de 119m. Este al treilea baraj ca inaltime al Romaniei si al noualea pe plan european, fiind in continuare pe pozitia intai intre barajele cu greutate de pe raurile interioare ale Romaniei.
In timpul realizarii proiectului introducerea bauturilor alcoolice in zona a fost interzisa pe o perioada de 2 ani. Pe parcursul constructiei au existat si evenimente tragice, printre care explozia unei pungi de gaze in tunel, soldata cu aproximativ 30 de morti, sau inundarea centralei.
Corpul barajului este strabatut de kilometrii de galerii, puturi de aerisire si nise de vizitare. Nu exista semnal telefonic in interiorul barajului, iar in unele dintre galeriile interioare se simte miros de gaz metan sau sulf. A fost proiectat sa reziste chiar si unui cutremur cu magnitudinea de 9,5 grade Richter. Pentru constructia barajului au fost stramutate 22 sate, cu aproape 19000 de locuitori, numarul de oameni care au participat la lucrarile de executie fiind de peste 15000, timp de 10 ani.
Perimetrul mediu al lacului Bicaz sau Izvorul Muntelui este de 71km, iar cota maxima a barajului este de 516m altitudine.
Regiunea este renumita pentru crescatoriile de pastravi si salmonide din zona, iar in apropierea barajului se afla compexul turistic naval Port Bicaz, de unde se pot face plimbari cu vaporase, salupe sau hidrobiciclete. Incepand cu anul 2000, lacul a fost declarant rezervatie naturala acvatica.


excursii-toplita-lacul-rosu


excursii-toplita-barajul-bicaz

excursii-toplita-cheile-bicazului

excursii-toplita-bicaz-chei

excursii-toplita-traseu-bicaz-chei

excursii-toplita-lac-izvorul-muntelui

excursii-toplita-izvorul-muntelui-ceahlau

excursii-toplita-lacul-rosu-lacul-ucigas

excursii-toplita-traseu-lacul-rosu

excursii-toplita-traseu-cheile-bicazului

excursii-toplita-bicaz-chei

excursii-toplita-prin-cheile-bicazului

excursii-toplita-lacul-rosu-ghilcos

Statiunea Durau: situata la poalele Ceahlaului intr-o regiune montana, a fost frecventata inca din secolul XVIII. Obiective turistice: Parcul national Ceahlau cu cascada Duruitoarea, Varful Toaca/ Ansamblul manastirii Durau cu biserica “Buna Vestire” pictata de Nicolae Tonitza/ Ansamblul fostului schit Hangu cu ruinele Palatului Cnejilor.

Palatul Cnejilor: ruinele unui palat construit in secolele XVII-XVIII de catre familia Cantacuzino, in incinta fostului schit Hangu. In urma cu sute de ani credinciosii s-au asezat in jurul muntelui Ceahlau, pustnicii traiau in grote, iar calugarii au infiintat schituri care au ars, ori au fost acoperite de avalanse, ori distruse de navalitori si ulterior reconstruite. Istoria schitului Hangu nu este decat partial cunoscuta, inceputurile fiind pierdute in negura timpurilor.


excursii-toplita-durau

excursii-toplita-cascada-duruitoarea

excursii-toplita-cascada-duruitoarea-ceahlau

excursii-toplita-ceahlau

excursii-toplita-lacul-izvorul-muntelui-bicaz

excursii-toplita-rezervatia-ceahlau

excursii-toplita-durau-ceahlau

excursii-toplita-lac-izvorul-muntelui-ceahlau

excursii-toplita-ruine-palatul-cnejilor

excursii-toplita-palatul-cnejilor-ruine

excursii-toplita-palatul-cnejilor-ceahlau




Optional: MASA RECE sau MASA CALDA preparata pe loc, la foc in natura, detalii AICI


Informatii de contact: click


Comentarii